Elektřina od souseda: Nová éra v české energetice začíná

Představte si, že byste mohli využívat čistou elektřinu vyrobenou vašimi sousedy, aniž byste museli instalovat vlastní solární panely. Přesně to umožňuje komunitní sdílená energetika, která od srpna 2024 vstupuje do české reality. Tento inovativní koncept přináší revoluci v tom, jak vyrábíme, sdílíme a spotřebováváme elektřinu. Nejen že šetří peněženky účastníků, ale také významně přispívá k ochraně životního prostředí a posiluje energetickou nezávislost místních komunit. Pojďme se podívat, jak tato novinka změní náš pohled na energetiku a jaké výhody může přinést právě vám.

Hlavní principy komunitní energetiky

  • Výroba – majitelé výroben elektřiny, například solárních panelů nebo větrných turbín, mohou přebytky vyrobené energie poskytnout jiným odběratelům
  • Sdílení – místo toho, aby přebytečnou elektřinu prodávali do sítě za nízkou cenu, mohou ji „sdílet“ s ostatními v rámci rodiny, komunity, společenství
  • Spotřeba – vy a další lidé v komunitě můžete tuto sdílenou elektřinu využívat, i když nemáte vlastní solární panely
  • Úspora – všichni zapojení mohou ušetřit peníze
  • Flexibilita – můžete sdílet s kýmkoli v rámci republiky, pravidla a ceny si nastavují účastníci vzájemnou dohodou

Podmínky sdílení elektřiny

  1. Počet odběrných míst
    Jeden výrobce může sdílet elektřinu až s 10 různými odběrnými místy. V případě energetického společenství je možno sdílet až s 1 000 členy.

  2. Celostátní působnost
    Sdílení je možné v rámci celé České republiky bez ohledu na distributora. V případě sdílení v rámci energetických společenství je pak území omezeno na souvislé území maximálně 3 obcí s rozšířenou působností nebo území hlavního města Prahy.

  3. Sdílení v reálném čase
    Elektřinu lze sdílet pouze v rámci stejné čtvrthodiny, ve které byla vyrobena. Nelze tedy elektřinu vyrobenou dopoledne využít večer apod.

  4. Nutnost chytrých elektroměrů
    Pro zapojení do systému sdílení je nezbytné mít nainstalovaný chytrý elektroměr s průběhovým měřením, který přesně měří, kolik elektřiny kdo vyrobil a spotřeboval.

Sdílená elektřina v praktických příkladech

  • Sdílení mezi domovem a chatou
    Vlastníte chalupu na Lipně s instalovanými solárními panely, kam jezdíte jen na víkendy. Přes týden sdílíte vyrobenou elektřinu do svého bytu v Praze.
  • Sdílení s rodinnými příslušníky
    Rodiče mají fotovoltaiku na rodinném domě na Moravě. Sdílejí přebytky se svými dětmi, které bydlí v Krkonoších.
  • Sdílení se sousedy
    Majitel má nainstalované solární panely na střeše rodinného domu na jižní Moravě. Vzhledem k ideální lokalitě pro FVE, vyrobí víc než sám spotřebuje. Domluví se tedy se sousedy z několika okolních domů a přebytky sdílí s nimi.
  • Sdílení mezi firmou a domácností podnikatele
    Podnikatel má solární elektrárnu na střeše své firmy. O víkendu, kdy firma nevyrábí, sdílí elektřinu do svého bytu.
  • Sdílení v rámci energetického společenství
    a) bytový dům – na střeše bytového domu je instalována společná solární elektrárna. Vyrobená elektřina je spravedlivě rozdělována mezi všechny byty v domě.
    b) obce – obec vlastní větrnou elektrárnu. Elektřina je sdílena mezi obecní budovy, domácnosti a místní podniky.
    c) průmyslová zóna – několik firem v průmyslové zóně společně investuje do FVE. Vyrobená elektřina je pak sdílena mezi účastníky podle předem dohodnutého klíče.
    d) farma – zemědělská farma má velkou plochu solárních panelů na pozemku. Přebytky elektřiny sdílí s okolními domácnostmi v obci.
    e) škola – místní škola má na střeše solární panely. Během prázdnin a víkendů sdílí nevyužitou elektřinu s okolními domy.

Jaké jsou výhody komunitní energetiky?

  1. Nižší náklady na elektřinu pro účastníky sdílení
    Spotřebitelé mohou získat elektřinu za nižší cenu než od tradičních dodavatelů, výrobci zase efektivněji zhodnotit svou přebytečnou energii. Snižují se i náklady na přenos elektřiny.

  2. Efektivnější využití lokálně vyrobené energie
    Optimální využití vyrobené energie v reálném čase. Snížení potřeby skladování energie v drahých bateriích.

  3. Posílení energetické nezávislosti
    Snížení závislosti na dodavatelích energie. Zvýšení odolnosti vůči výpadkům v centrální rozvodné síti. Podpora energetické soběstačnosti regionů.

  4. Environmentální přínosy
    Snížení uhlíkové stopy díky většímu využití obnovitelných zdrojů. Omezení potřeby budování nových velkých elektráren.

  5. Sociální a ekonomické výhody
    Posílení komunitní soudržnosti a spolupráce. Vytváření nových pracovních míst v oblasti zelené energetiky. Podpora lokální ekonomiky – peníze za elektřinu zůstávají v regionu místo odtoku velkým korporacím.

  6. Zvýšení hodnoty nemovitosti
    Domy zapojené do komunitní energetiky mohou být atraktivnější pro kupce a také modernizace energetické infrastruktury v okolí zvyšuje atraktivitu lokality.

Jak začít se sdílením elektřiny

Oficiální spuštění systému pro sdílení elektřiny je plánováno na 1. srpna 2024. 

Před přihlášením si vytvořte plán sdílení:

  • promyslete, kdo by měl být součástí vaší skupiny pro sdílení
  • navrhněte systém rozdělování energie – v jakém poměru budete rozdělovat mezi členy
  • promyslete pravidla – stačí vám ústní dohoda nebo potřebujete písemnou smlouvu? Bude sdílení bezplatné nebo za úplatu? Pokud za úplatu, jaká bude cena a způsoby platby?

Pro energetická společenství platí jiná pravidla – jejich vznik a náležitosti fungování jsou definovány přímo Energetickým zákonem a musí být v registru ERÚ.

Registrace a sdílení pod dohledem EDC

Veškeré detaily a podmínky ke sdílení jsou podrobně vysvětleny na stránkách Energetického datového centra (EDC), které bylo zřízeno podle energetického zákona právě k zajištění fungování sběru dat o výrobě a spotřebě na úrovni domácností i firem, o tocích elektřiny a jejím sdílení.

Právě zde také bude nutná registrace všech subjektů, které se chtějí do sdílení zapojit.

Aktuálně je v provozu také bezplatná telefonní linka 800 720 204, kde vám poskytnou základní informace o principech a fungování komunitní energetiky.

Průběžně aktualizované otázky a odpovědi ke komunitní energetice jsou také na webu provozovaném Ministerstvem průmyslu a obchodu  www.energiezamene.cz.

Zřízení tohoto nového institutu přidává do faktur všech odběratelů (bez ohledu na to, zda budou účastníky sdílení nebo ne) novou regulovanou položku Cena za provoz nesíťové infrastruktury, která je pro tento rok stanovena na 9,24 Kč bez DPH/měsíc a bude součástí každoročních změn distribuce platných vždy od 1. ledna.

Komunitní energetika představuje významnou energetickou změnu. Není jen o nižších účtech za elektřinu. Je o vytváření udržitelnější budoucnosti, posilování komunitních vazeb a aktivním zapojení do energetické transformace. Je to příležitost pro každého z nás přispět k čistší a nezávislejší energetice v České republice.

LP energy s.r.o.

V energetice se pohybujeme víc jak 13 let. Sledujeme pro vás aktuální situaci na trhu a přinášíme důležité informace a tipy, jak mít účty za elektřinu a plyn pod kontrolou.

Přihlašte se k odběru novinek, ať vám nic neunikne

Kliknutím na tlačítko „PŘIHLÁSIT SE“ souhlasíte se zpracováním osobních údajů v souladu s GDPR.